MCQ

GK on RTI

1. Right to Information Act was passed on ?
Ans: 15 June,2005
2. Right to Information Act came into force on ?
Ans: 12 October, 2005
3. Which act was replaced by RTI Act ?
Ans:The Freedom of Information Act, 2002.
4. The Right to Information is associated with which fundamental right ?
Ans: Freedom of Speech and Expression.
5. The first country to pass Right to Information Act was ?
Ans: Sweden
6. What is the fee for getting information under RTI Act?
Ans: Rs. 10/-
7. Central Chief Information Commissioner (CIC) is appointed by?
Ans: President
8. The first State in India to pass RTI Act ?
Ans: Tamil Nadu
9. The organisation which was struggled for the demand for the RTI Act in India?
Ans: Mazdoor Kisan Shakti Sangathan
10. The RTI Act is applicable to all States except?
Ans: Jammu & Kashmir
11. The founder of Mazdoor Kisan Shakti Sangathan in Rajastan ?
Ans: Aruna Roy

error: Content is protected !!