MCQ

GK on RBI | Reserve Bank of India

1. When did Reserve Bank of India (RBI) formed?
Answer: 1935 april 1

2. When did Reserve Bank of India (RBI) Nationalised ?
Answer: 1949

3. Where was the first Headquarters of Reserve Bank of India (RBI) ?
Answer: Kolkata

4. When did the Headquarters of Reserve Bank of India (RBI) moved to Mumbai ?
Answer: 1937

5. Who was the First Reserve Bank of India (RBI) Governor ?
Answer: Sir Osborne Smith

6. Who was the first Indian RBI Governor ?
Answer: C.D.Deshmukh

7. Which Commission recommended the formation of Reserve Bank of India (RBI) ?
Answer: Hilton Young Commission (Royal commission)

8. Which is the central bank in India ?
Answer: RBI

9. Which bank is known as Banker’s Bank ?
Answer: Reserve Bank of India (RBI)

10. Who is the present Governor of RBI ?
Answer: Shri Shaktikanta Das

11. Who introduced the Banking Ombudsman Scheme ?
Answer: Reserve Bank of India

12. How long does the accounting year of the Reserve Bank of India come from?
Answer: 1st July to 30th June

13. On which commission’s recommendations; Reserve Bank of India was established?
Answer: Hilton Young Commission

14. Which of the following words is not used in Monetary Policy?
Answer: Blue chip

15. Who mints the coins in India?
Answer: Ministry of Finance

 

error: Content is protected !!